webassets/pvholdings_nettibanneri_viivaton2.jpg

PV Holdings | Kirjaudu | Yhteystiedot | Talouden Tuolla Puolen | Arvot | Prosperus | Tuotot | Varainhoitaja

Blogi - Talouden Tuolla Puolen

 
Tämän blogin kirjoitukset ovat täynnä kirjoittajan henkilökohtaisia mielipiteitä ja pohdiskelua. Kirjoitukset perustuvat joko faktoihin, toisten esittämiin näkemyksiin tai ovat ihan puhdasta synteettistä tajunnanvirtaa. Lukijan vastuulle jää esitettyjen teemojen kriittinen tarkastelu. Mitään tässä blogissa esitettyä teemaa ei pidä tulkita sijoituskehotukseksi tai suositukseksi. Historia ei ole koskaan tae tulevasta. Sijoituselämässä, kuten elämässä yleensäkin tärkeintä ei ole se, mitä on jo tapahtunut, vaan se mitä tapahtuu seuraavaksi. Tulevaisuus muodostuu itse tekemistämme päätöksistä ja noiden päätösten seuraukset on kunkin kannettava aivan yhtä itsenäisesti.
 
 
 

webassets/stock-picking.jpg

Osakesijoittamisen ABC

Kuinka osua oikeaan ja välttää virhesijoitukset?
 
10.5.2012 - Mikko Luukkanen 

Osakesijoittajan ikuinen dilemma on se, että tehtyään sijoituksen johonkin yhtiöön sen osakekurssi lähtee joko ylös tai alas. Tämä osakekurssin muutos vaikuttaa meihin välittömästi vaikka omistamamme yhtiö ei olisi muuttunut pätkääkään. Jos kurssi nousee onnittelemme itseämme ja harmittelemme ettemme ostaneet enempää. Kurssin laskiessa taas helposti petymme sijoituspäätökseemme ja alamme epäröidä. Tunteet tulevat mukaan.

Osakesijoittajan on hyvä muistaa, että alati vaihtuvat tuntemuksemme vaikuttavat ajatuksiimme yhtiöstä sijoituksena. Tunteiden ohjaamat ajatukset johtavat sijoituspäätöksiimme ja siten myös sijoituksemme tuottoon. 

Lue lisää »

 

 

webassets/sos_image.jpg

Espanjalainen velkaloukku laukeaa

Olipa kerran tuhansia myymättömiä koteja polttavan auringon alla...

24.4.2012 - Mikko Luukkanen
 

Espanjan aurinkorannikolla käyneet tietävät, että siellä ei juuri tarvitse katsoa autiota hiekkarantaa. Taloja ainakin riittää. Itse asiassa niitä on rakennettu niin paljon, että kaikille halukkaille varmasti riittää. Ainut ongelma, tosin isoksi muodostunut sellainen, on se että halukkaita asunnon ostajia ei olekaan.

Yhdysvalloissa asuntojen hintakuplan puhkeaminen laukaisi koko maailmaa vavisuttaneen finanssikriisin vuonna 2008. Espanjan asuntotilanne on tässä suhteessa vielä huomattavasti Yhdysvaltoja heikompi. Espanjan asuntokupla ja sen puhkeaminen on jo kirjoitettu hiekkaan. Kysymys kuuluukin, milloin hyökyaalto iskee Espanjan auringon alle pyyhkäisten samalla koko Euroopan yli.

Lue lisää »

 

 

webassets/euro-debt-crisis-medium.jpg

Islanti, Irlanti, Latvia, Kreikka, Portugali, Unkari, Espanja, Italia, Ranska...

"Katainen: Yhteiskunnallinen päätöksenteko ottaa niskalenkin hallitsemattomista markkinavoimista"

4.4.2012 - Mikko Luukkanen
 

Euroopan päättäjien yrittäessä pääministerimme sanoin ja meidän eurooppalaisten veronmaksajien suosiollisella avustuksella "ottaa niskalenkkiä hallitsemattomista markkinavoimista" on syytä miettiä, mistä Euroopan velkakriisissä oikein on kysymys. Onko ongelmana yhteiskunnalliset päätöksentekijät vai markkinavoimat? Poliitikot vastaan markkinat. Kumpi tappelun aloitti ja kumman se pitäisi lopettaa?

Lienee selvää, että velkakriisiä ei synny ilman ylivelkaantumista. Islanti eli yli varojensa. Kreikka velkaantui ja vääristeli totuutta taloutensa tilasta. Espanjan talous on alijäämäinen ja sen pankit ovat kanveesissa. Suomi velkaantuu ja takaa velalla muiden valtioiden velkaantumista.

Lue lisää »

 

 

webassets/talletus_riski.jpg

Pankkitalletuksilla turvattua tuottoa

Vai takuuvarmaa, helppoa ja riskitöntä tappiota?
 
21.3.2012 - Mikko Luukkanen 

Oletko tyytyväinen jos pankkitalletuksesi tuottavat kaksi prosenttia vuodessa? Moni on. Kahden prosentin korkotuotostasi maksat vielä veroa 30 prosenttia. Kymppitonnin talletukselle saat vuosituottoa verojen jälkeen 140 euroa. Aika potti talletuksen kokoon nähden!

Oletko edelleen tyytyväinen vaikka huomaat elämiseen liittyvien kustannusten nousevan samaan aikaan suhteellisesti enemmän? Vuokrasi kallistuu viisi prosenttia ja kauppalaskusi yli kuusi prosenttia.

Säästöjesi ostovoimaa syö jatkuvasti inflaatio. Tammikuussa euron kolikon ostovoimasta katosi hintojen nousun myötä vuodessa 3,2 senttiä. Kymppitonnin talletuksesi ostovoimalla mitattu arvo tuottoineen onkin yhtäkkiä vain 9 820 euroa. Kannattaako säästämisesi? Kyllä. Pankillesi.

Lue lisää »

 

 

webassets/uphill.jpg
Barry Blitt

Eläkettä vaikka velaksi elämällä

"Jokainen joka apua saa, sitä joskus haluu myös antaa..."
 
19.3.2012 - Mikko Luukkanen 

Työeläkeyhtiöidemme sijoitukset tuottivat viime vuonna tappiota. Kuuden prosentin vuositappio noin 140 miljardin euron eläkesijoituksissa on noin 8,4 miljardia tappiota. Tämä tarkoittaa noin 1 560 euroa kadonnutta eläkevarallisuutta jokaista suomalaista kohden.

Joka vuosi eläkkeitä maksetaan suurin piirtein saman verran, mitä eläkemaksuja kerätään. Kyseessä on siis eräänlainen "multa tänään sulle, joltain toiselta vuosien kuluttua mulle" -tyyppinen tulonsiirtojärjestelmä, jonka tukena on rahastoituja eläkevaroja. Varmaa on se, että tämän päivän eläkkeet ja vastuut tulevista eläkkeistä ovat todellisia eivätkä ne katoa minnekään. Päinvastoin. Ne kasvavat 20 miljardia euroa vuodessa. Eläkevastuusi kasvaa joka vuosi yli 3 700 eurolla. Halusit sitä tai et.

webassets/finnair.jpg

Win-Win tulospalkkaus à la Finnair

Tulos alas, johdon palkkiot ylös
Tulos ylös, johdon palkkiot ylemmäs
 
16.3.2012 - Mikko Luukkanen

Ihmisten palkitseminen on vaikeaa. Vielä vaikeammaksi palkitseminen näyttää tulevan jos kyseessä on valtio-omisteinen lentoyhtiö Finnair. Lentoliiketoiminnassa kaksi asiakkaan saaman palvelukokemuksen kannalta ratkaisevan tärkeää tekijää ovat nousut ja laskut. Nousut ja laskut ovat tulleet tutuiksi myös lentoliiketoiminnan muille sidosryhmille.

Henkilöstölle on korostettu laskun, lähinnä palkan laskun tärkeyttä yhtiön uuden nousun mahdollistajana. Yhtiön omistajat ovat joutuneet hyväksymään omistuksensa arvonlaskun välttämättömänä lentoyhtiön omistajuuteen liittyvänä, valitettavan nousujohteisena kustannuksena.

webassets/goldman.jpg
Victor Kerlow

Asiakas maksaa laskumme ja tuo voittomme

Case Goldman Sachs - ennen ja jälkeen ahneuden kapitalismin synnyn

15.3.2012 - Mikko Luukkanen

Olipa kerran aika, jolloin asiakas oli oikeassa. Monet yritykset menivät jopa niin pitkälle, että pitivät asiakasta kuninkaana. Kuninkaana, joka maksoi hyvin niille palveluntarjoajille, jotka tekivät hänet tyytyväisiksi.

Nuo ajat ovat jääneet taakse. Valitettavasti.

Nyt suurimmat rahat tehdään sillä, että myydään asiakkaalle jotain mitä hän: a) ei tarvitse, b) ei ymmärrä tai c) ostaa vain huomatakseen tehneensä tappiota. Mitä enemmän kohtia a, b ja c palveluntarjoaja onnistuu myymään asiakkaalle, sitä parempi. Valtakunnassa on nyt uusi kuningas: palveluntarjoaja. Kauan eläköön kuningas!

Science Beakers

Kreikkalainen eläinkoe ihmisillä

Voiko lisää velkaa ottamalla todella pienentää velkojaan?

2.3.2012 - Mikko Luukkanen

Kreikkalaiset ovat keksineet paljon. Historiantutkijoiden mukaan saamme kiittää heitä seuraavista tuiki tarpeellisista asioista kuten viemärit, herätyskellot ja demokraattinen kansanvalta.

Tällä hetkellä demokraattisesti valittujen eurooppalaisten päättäjiemme herätyskellot soivat heidän miettiessään valuvatko Kreikalle lainatut miljardit eurot lopulta kreikkalaisen käsienpesun jälkeen antiikin viemäriin.

Voivatko kreikkalaiset ratkaista tämän meitä kaikkia koskettavan ongelman; voivatko he jo niin paljon keksittyään vielä keksiä kuinka lisää velkaa ottamalla lopulta voi pienentää velkojaan? Itsekin tukevasti velkaantuneet Euroopan mahtivaltiot, Amerikan Yhdysvallat ja Japani odottavat tämän kreikkalaisilla koekaniineilla tehtävän kokeen tuloksia malttamattomina.

webassets/weighing_machine.jpg

 

Puntarissa hintaa ja laatua

Kumpaa sinä ostat ja arvostat?

1.3.2012 - Mikko Luukkanen  

Maailman markkinoilla niin kuluttaja- kuin yritystuotteiden osalta ostamme pelkistetysti laatua ja hintaa. Niin sinäkin teet. Laadun ja hinnan erotus ratkaisee tyytyväisyytesi. Laadun ylittäessä hinnan sinun on asiakkaana helppo olla tyytyväinen. Vastaavasti laadun alittaessa maksetun hinnan olet luonnollisesti tyytymätön.

Sijoittajina meidän tulisi toimia samoin eli ostaa sekä hintaa että laatua. Voitollinen sijoitus on yksinkertaistetusti sellainen, jossa sijoituksen laatu on siitä maksettua hintaa korkeampi. Tyytyväinen sijoittaja ostaa siis edullisesti arvokasta.

Liian usein sijoituspäätöksemme pohjautuvat kuitenkin vain hintaan ja laatu jää vähälle huomiolle. Maailman paraskin pörssiyhtiö...

Lue lisää »

 

 

Blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi? Liity postituslistalle!

Nimi:
Sähköposti:
 

 © PV Holdings Oy 2011-2012